El Drac de Montserrat | La Muntanya Vista des de l'Aire

March 31, 2015  •  Leave a Comment

La geleria completa de fotos aèries està aquí.

On? Des d'un Cessna 172, una avioneta de 4 places que, amb l'ajuda d'en Juan Fdez, el pilot, i en Ricardo Louis, de montserratdesdelaire, em va permetre veure Montserrat des de l'aire. Vam passar-hi ben aprop i a diferents alçades en 3 voltes circulars al voltant de tota la muntanya durant una hora de vol.

Quan? Matinal en un dia clar de Primavera. De 8:30 a 9:30 del matí, durant la primera hora que seguí a l'albada. La llum baixa del sol té moltes avantatges en fotografia aèria: confereix un color càlid a les parets de conglomerat i fa que aquestes projectin ombres que transmeten profunditat i tridimensionalitat a les fotografies. La meteo és clau; vam triar un dia clar, amb bona visibilitat i sense els núbols captrixosos que poden bloquejar la sortida del sol des de les platges de Barcelona. La Primavera és una bona època, doncs vesteix Montserrat amb el verd més intens de les fulles tendres.

Com? Amb la Nikon D3X i el Nikkor 85 f/1.8G. Els 24MP de resolució et permeten retallar i re-encuadrar les imatges sense perdre gaire detall. La focal de 85 és la més adient pel rang de proximitat que té el Cessna. Un aspecte clau és la vibració constant de l'aparell que pot comprometre la nitidesa de les imatges. Cal emprar un velocitat d'obturador ràpida i evitar al màxim el contacte entre els elements de la cabina i els braços i la càmera. Vaig fer tota la sessió (500 fotos!) en Mode S a 1/1000 i ISO400, que em donà obertures raonables en termes de qualitat d'imatge. Un 80-200 f/2.8 també pot ser una bona solució, però les focals més llargues exigeixen velocitats més ràpides i, per tant, obertures i ISO més grans. La profunditat de camp és irrellevant, doncs tot està a infinit. Un altre element important és el revelat digital de les imatges que és molt diferent depenent de si la fotografia s'ha fet amb la finestra oberta o tancada. Cal aclarir que la finestra del Cessna no s'obre del tot, donant un angle de visió molt vertical. Això es pot corregir demanant al pilot que inclini l'avió cap al seu costat, però aquesta maniobra té un límit. Amb la finestra oberta, el rebelat és fàcil i es limita a lleus ajustos de contrast, lluminositat i color. Amb la finestra tancada, el plexiglàs redueix el contrast de les imatges i cal corregir-ho amb un revelat més complex. En aquest cas he emprat, per separat i combinats, filtres digitals de polarització, contrast tonal i blanc i negre.

Perquè? Montserrat és una muntanya que, malgrat les seves dimensions reduïdes, compta amb multitud de racons i formes que es transmuten en funció de l'angle des del que s'observen. En aquest sentit, la visió del massís des de l'aire ofereix infinites possibilitats. Mentre sobrevolàvem la paret NO de la muntanya, entre un joc de llums i ombres matinals, aparegué aquest drac Montserratí amb la carena N de les Agulles d'espinada i la Cadireta de cap. Vist des del N del Bages, tot Montserrat sembla un drac gegant adormit sobre la plana. Però és un drac de dracs i és que sovint hi han formes que es repeteixen dins de la muntanya, com els estampats que es repeteixen sobre una catifa. Altres exemples són el Serrat de les Garrigoses i les fites de còdols, que semblen petits Montserrats dins del gran Montserrat - les fites també són una reminiscència d'un dels noms més antics de la muntanya: Mon-Ceills (del Caldeu, "munts"). També m'agrada el contrast entre el relleu serrat i rocós de les Agulles i el rom i boscós de les caranes que apareixen al fons.

A part del Drac, penjo 4 fotografies més. Podeu veure tota la galeria de fotografia aèria aquí.

 

El drac de MontserratEl drac de MontserratEl dragón de Montserrat :: Montserrat dragon

El Drac | Espinada d'Agulles i Cap de Cadireta

 

El Monestir de Montserrat volant des de llevantEl Monestir de Montserrat volant des de llevantEl Monasterio volando desde levante :: The Abbey flying from the E

El Monestir volant des de Llevant

 

Les potes de MontserratLes potes de MontserratLas patas de Montserrat :: The legs of Montserrat

Les potes de Montserrat | Contraforts SE a la regió de Collbató

 

Parets de la N de MontserratParets de la N de MontserratParedes de la N de Montserrat :: Montserrat N rock walls

De Sant Jeroni a Ecos des de l'aire

 

Sobre la S d'AgullesSobre la S d'AgullesSobre la S de Agulles :: Over the S of Agulles

Vista aèria de la S d'Agulles

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November (1) December
January February March April (1) May June July August September October November December
January February (2) March April May June July August September October November (1) December
January February (1) March April May June July (1) August September October November December
January February March April (1) May June July August September (1) October November December
January (1) February March (1) April May June July August September October (1) November (2) December (1)
January (1) February March April (1) May June (2) July August (1) September (1) October November December (6)
January (2) February March April May June (1) July (1) August September October November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December