Penyes Vigilants | Montserrat i Al-Andalus

June 30, 2017  •  Leave a Comment

Frares Nord - Ocàs Estival

On? En un voral de la carretera que ressegueix la part alta de la falda de Montserrat des de Can Maçana fins al Monestir. Tot el traçat ofereix una perspectiva impresionanat sobre el vessant N de la muntanya.

Quan? A l'estiu. El del 2017, just a cavall entre Juny i Juliol, oferí uns dies d'una claredat i nitidesa excepcionals per aquesta època de l'any.

Com? En mitjà format Hasselblad 6x6 cm, emprant el Zeiss CF 150 mm f/4 i l'adaptador RhinoCam que permet transformar la meva Nikon D810 en una camera de mitjà format. Disparant amb retràs i Mirror-Up combinat amb EFCS a ISO200, 1/160 i f/8.

Perquè? Fa uns pocs anys, la meva estimada sogra em va fer arribar un llibre molt vell d'un amic seu. Era de Montserrat. Molt curiós, diria que era del temps de la República. Escrit en Castellà, feia una descripció dels atractius de la muntanya, amb uns pocs grabats i fotografies. Devia ser una guia visual de l'època. El vaig estar llegint amb interès i un paràgraf em va cridar l'atenció; parlava de l'evolució del nom de la muntanya. Més enllà de les típiques referències al seu perfil serrat (el 1878, en Verdaguer, a Qui en fou lo serrador?, escrivia: "Beneït l'àngel d'amor | que serrà eix mont d'or | amb serra de plata | sols per fer-ne prop del cel | un temple a l'Estel | de la matinada"), també feia referència als Munts i, encara més interessant, als Gis-Taus (que es tradueix a Penyes Vigilants) que hi veien els Sarrains durant el seu domini de la Península a l'època de l'Al-Andalus. És lògic que les roques gegantines de Montserrat fossin vistes com a vigilants, doncs la muntanya estava als límits del seu imperi. De fet, a l'època de màxima expansió, al segle VIII, els musulmans van extendre el seu territori més enllà de Montserrat i fou llavors, probablement, quan la Moreneta fou amagada (i després, un segle més tard, trobada). Durant els anys de Cristianisme que van seguir, els habitants de la zona ja no van veure els monòlits de la fotografia com a Gis-Taus sinó com a Frares Encantats - no sé si per algun encanteri o pel trànsit que deu provocar estar-se mirant des d'allà dalt com van passant els núbols durant mil·lenis.

 

Mentre els Frares vigilen, la muralla oriental dels Ecos i Sant Jeroni guarda el Monestir


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November (1) December
January February March April (1) May June July August September October November December
January February (2) March April May June July August September October November (1) December
January February (1) March April May June July (1) August September October November December
January February March April (1) May June July August September (1) October November December
January (1) February March (1) April May June July August September October (1) November (2) December (1)
January (1) February March April (1) May June (2) July August (1) September (1) October November December (6)
January (2) February March April May June (1) July (1) August September October November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December