Aparició de l'Espectre de Brocken als Frares Encantats!

November 03, 2011  •  Leave a Comment

On? Entre les agulles del Lloro, el Bisbe, la Monja i la Boleta Foradada (Serrat del Centenar) hi ha aquest replà amb vistes sobre el vessant Nord.

Quan? Finals d'Octubre del 2011. Una mica d'hora per a les boires, va ser un cop de sort d'aquell dia. Cal matinar molt per ser allà dalt amb les primeres llums del dia. El camí d'aproximació des del Refugi d'Agulles és dret i sinuós. Millor fer-lo abans de dia. En la foscor que precedeix l'alba pot ser una mica perdedor.

Com? Amb el vell Nikkor 18-35 AF-D f/3.5-4.5, inferior al Tokina que tinc ara (16-28 f/2.8) però amb una bona ratio qualitat/preu. Foto disparada amb trípode a 18mm, ISO200, f/11 i 1/320 composant a 1/3. L'espectre de Brocken és un repte per al sensor i acaba diluïnt-se bastant. En el revelat digital de la imatge, cal recupar l'esplendor que assoleix en les nostres pupiles treballant de manera local els seus paràmetres de brillantor, contrast i color.

Perquè? Per l'espectre de Brocken. Aquest efecte òptic suceeix quan el sol ens ilumina des del darrera amb un angle baix i a través d'una fina capa de boira. La nostra ombra estirada apareix envoltada d'una aurèola multicolor. És un fenòmen relativament comú a les muntanyes (si sortim molt d'hora i amb boira) però rar a Montserrat. Per tal de tenir boira al radere, aquesta ha de trobar-se al vessant S, quan és molt més present al vessant N. De fet, va ser un matinal de Tardor molt atípica, amb boira al vessant S i mar de núbols al N. Gràcies a això, l'espectre de Brocken apareix proper sobre la boira alta. A part de la carambola de factors en la que es basa aquesta fotografia, també m'agrada la combinació de formes antropomòrfiques: l'espectre de Brocken, l'Agulla de la Boleta Foradada i l'ombra de la Nina. Un moment increïble durant la realització de la fotografia, fou quan l'Espectre de Brocken era tan gran i proper que semblava que el podia tocar allargant la mà. Són comprensibles les històries i llegendes que aquest fenòmen (originalment conegut com a Brockengespenst) inspirà antigament des de la regió muntanyosa de Harz, a Alemània.

Espectre de Brocken a la cara Nord de la muntanya de MontserratEspectre de Brocken a la cara Nord de la muntanya de MontserratEspectro de Brocken sobre la cara Norte de la montaña de Montserrat :: Brocken Spectre over the North face of the Montserrat Mountain


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November (1) December
January February March April (1) May June July August September October November December
January February (2) March April May June July August September October November (1) December
January February (1) March April May June July (1) August September October November December
January February March April (1) May June July August September (1) October November December
January (1) February March (1) April May June July August September October (1) November (2) December (1)
January (1) February March April (1) May June (2) July August (1) September (1) October November December (6)
January (2) February March April May June (1) July (1) August September October November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December